Saturday, May 7, 2011

CHIFFON CAKE

nahan A

6 biji kuning telur
50 gm gula halus
60gm minyak masak- saya pakai minyak jagung
60 ml susu cair
1/2 st esen vanilla
110 gm tepung gandum + 1 st baking powder - diayak bersama
perwarna ikut suka...saya pakai strawberry emulco dan oren emulco

bahan B

6 biji putih telur
1 sdt cream of tartar ( saya tak pakai pun )
70 gm gula halus

* pukul bahan B samapi bertanduk, putih,likat dan terbalik tak jatuh.


caranya

Satukan bahan A dan pukul hingga sebati....( cara saya masukkan bahan A kecuali tepung-pukul sebati baru masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul pelahan hingga sebati...kemmudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit kedalam bahan A tadi...dengan cara kaup balik...hingga gaul sebati...asingkan ke beberapa bahagian dan warnakan....

bakars selama 40 minit atau hingga masak...ini bergantung pada oven masing2 dan loyang masing...pada api 160C......dah masak rehatkan sekejap ..biar dia regang dengan sendiri dari loyang baru diterbalikkan...

No comments:

Post a Comment