Saturday, May 7, 2011

bahan2

(A)

2 sudu besar gula ( utk buat gula hangus )
caranya tabur dlm loyang dan masakkan atas api pelahan ..biarkan hingga gula hancur dan berwarna keperangan/coklat)-- jgn smpi hangiittt lakk...tak sedap

(B)

1/2 tin susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh essen vanilla
3 biji kuning telur

** kalau nak karamel tebal...susu 3/4 dan tambah 2 biji telur

(C)

140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak ( saya pakai BUTTER)

(D) Meringue

6 biji telur putih
70gm gula castor
1 sudu teh krim of tartar

Caranya

Kacau bahan B pelahan-lahan jangan sampai berbuih ...nanti karamel tak jadi...

Masukkan bahan B dalam loyang gula hangus tadi.

Pukulkan bahan C

Pukul bahan D hingga kembang,putih,likat bila terbalikkan dia takkan jatuh...tapi jangan terlalu lama nanti akan cair semula ( agak2 10 minit

Campurkan bahan D dalam bahan C sedikit demi sedikit...cara kaup balik...hingga sebati...

Warnakan kepada berberapa bahagian....kaler ikut suka yee..

Susunankan mengikut kaler kedalam loyang tadi...kalau nak kaler belang2...massukkan satu persatu warna...tindih menindih..tapi jangan smpi tertutup warna yg pertama dan seterusnya...mulakan dari tengah loyang..

Bakar cara double boiled...( loyang adunan didalam loyang berisi air panas sebanyak 1/3 aje...)

Bakar selama 1 jam...40 minit pertama api bawah...dan 20 minit akhir api atas bawah...

Bila dah masak rehatkan 10 minit baru diterbalikan...

Sejukkan...dalam peti ais baru makan ye...

No comments:

Post a Comment