Saturday, May 7, 2011

kek sarang semut...

BHN2 A: 5 biji telur(pukul hingga kembg), 1 cwn tpg gandum+ 2st soda bikarbonat(ayak), 1 st esen vanila.
BHN B: 1 cwn marjerin + 1 cwn susu pekat ( blend sama2).
BHN C:1 cwn gula pasir + 1 cwn air (jadikan air gula hangus).

CARA2:1. Putar Bhn2 A.
2. Tambh Bhn2 B dan bhan2 C.
3. Putar hingga rata.
4. Then, boleh kukus atau bakar. senang sgt kan...

ATAU


11/2 cup gula pasir
11/2cup air
90gm mentega @ majerin
*masak gula sampai cair keperangan kemudian add air, tunggu gula cair lg sekali
*add mentega

11/2cwn tpg naik sendiri(tpg gandum pun boleh)
6 bj telur
1/2 sudu besar soda bikarbonat
90ml susu pekat

1.ayak tpg dan soda
2.pukul telur masukkan susu
3.masukan tepung dan gula karemal
4.masukan adunan dlm loyang bulat saiz 8' @ loyang 4 segi 7x7....
5.jgn lupa leser majerin tepi2 loyang dan alas kertas surih
6.boleh perap 20mnt( kdg2 sy xperap langsung)
7.bakar suhu 170c-180c ,1 jam ...guna api bawah

*1adunan menghasilkan kek berat 1kg

3 comments:

  1. cik sal..letak la gambar..biar lagi menarik...

    ReplyDelete
  2. akan diusaha kan yer kak noor.rasa tu yg penting

    ReplyDelete