Saturday, May 7, 2011

APAM MARBLE

Bahan-bahan ( 1 family )

* 300g tepung superfine-ayak
* 220g gula kastor-kisar halus
* 3 biji telur gred A
* 1/2 sb ovallet
* 250ml susu cair
* sedikit pewarna (pilihan)

Cara-cara

1. Panaskan air dlm kukusan,siapkan acuan apam.
2. Menggunakan pemukul elektrik,pukul telur,gula,ovallet sehingga kembang dan pekat selama 7 minit pada kelajuan sedang.
3. Masukkan tepung berselang seli dg susu cair,sambil digaul rata guna spatula.Bahagi kpd 3 bahagian & warnakan.
4. Sudukan ke dlm acuan secara berselang seli hingga paras penuh.
5. Kukus dg api sederhana kuat selama 15-20 minit.(lapik tudung periuk dg tuala/kain bersih dan jgn buka tudung periuk selama mengukus apam).

2 comments:

  1. Next time dtg sg Buloh kena bawa le

    ReplyDelete
  2. Insyaallah Dr Sam.. Nice name ha. hhehehehheehe

    ReplyDelete